Hackathon
Om de onuitgegeven, complexe uitdagingen van vandaag aan te gaan, organiseren we hackathons.
Een hackathon is een methode van creatieve probleemoplossing die ontworpen om disruptieve innovatie te stimuleren. Binnen een beperkte tijd werken teams aan vooraf bepaalde uitdagingen waaruit nieuwe concepten, businessmodellen, processen, technologieën en oplossingen worden ontwikkeld.
We maken daarbij gebruik van onze expertise in mobiliteit, verkeersveiligheid en veiligheid in het algemeen. Zet knappe koppen bijeen en niets blijkt onmogelijk!
Hackathons bieden een unieke omgeving waarin de meest gedurfde ideeën kunnen opborrelen en een weg vinden naar het reële leven. Met de ondersteuning van experts stimuleren we de deelnemers om te dromen en visioenen te ontwikkelen waarin zelfs de meest complexe problemen een oplossing vinden.
In 2019 hebben we samen met Netwerk Brandweer en EY de toekomst van de brandweerdiensten in België onder de loep genomen, in Firestarter. In 2020 organiseerden we samen met EY en de Belgische politie de Smart Policing Hackathon.
Firestarter
Op 17 en 18 oktober organiseerde departement Veiligheid en Preventie samen met EY en netwerk brandweer Vlaanderen de #firestarterhackathon om de brandweerdiensten te innoveren. Het werd een succesvolle eerste editie met meer dan 20 teams (80 deelnemers) en 8 coaches. Ook Vias institute vaardigde twee topcoaches af: Arne Dormaels en Dagmara Wrzesinska.
Smart policing
Vias institute organiseerde samen met EY (Ernst & Young) en de geïntegreerde politie voor de eerste maal een Smart Policing Hackathon. Deze hackathon ging virtueel door van 9 tot 11 december 2020 en is de kick-off en springplank om smart innovation bij de politie te boosten. Tijdens de driedaagse gingen start-ups, scale-ups, corporates, studenten, academici… aan de slag, onder de professionele begeleiding van meer dan 50 geëngageerde politiecoaches.