Veiligheid en preventie onderzoeksprojecten
Vias institute is in diverse nationale en internationale onderzoeksprojecten betrokken waarbij we op een objectieve en neutrale manier kennis verzamelen over veiligheid gerelateerde onderwerpen zoals:
Cybercriminaliteit
Computercriminaliteit, cybercriminaliteit, cybercrime … vormt één van de grootste veiligheidsdreigingen de laatste decennia. Cybercriminelen maken steeds meer gebruik van geavanceerde technieken waardoor dit een accuraat antwoord vereist. Cybercriminaliteit wordt door Vias bestudeerd in zowel nationale als internationale projecten (zoals ANITA).
Georganiseerde criminaliteit
Het destructieve karakter van de georganiseerde criminaliteit is bijzonder groot: het ondermijnt ons maatschappelijk dagelijkse leven. Er wordt binnen ons departement niet alleen inzicht vergaard in het probleem maar evenzeer hoe verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit aangepakt kunnen worden. Dit komt in verschillende projecten aan bod, zoals PASSAnT, ANITA, pilootproject over het vergroten van meldingsbereidheid etc.
Criminaliteit in ondernemingen
Vias institute lanceerde in 2018 en 2021 een grootschalige Veiligheidsbarometer bij ondernemingen over hoe veiligheid en beveiliging op de agenda worden gezet en hoe bedrijven zich wapenen in de strijd tegen criminaliteit. Deze barometer stelt ons beter in staat om accurate en gepaste adviezen uit te werken opdat een onderneming/bedrijf weerbaar wordt in de strijd tegen criminaliteit.
Perceptiemetingen over veiligheidsvraagstukken
Wat denkt de burger over de ontwikkeling van allerhande technologieën die worden gebruikt in de strijd tegen criminaliteit of andere crises? Door middel van perceptiemetingen wordt het draagvlak bij de burger ten aanzien van deze technologieën gemeten. Zo werd de mening bevraagd over biometrische toegangscontroletechnieken (zoals vingerafdrukken, gezicht-, handpalm-, irisherkenning …), evenals het gebruik van de corona tracing app. Vaak ligt een gebrek aan informatie aan de basis waarom iets al dan niet wordt aanvaard.
Studie veiligheidssector
De medewerkers van ons departement hebben een grote expertise opgebouwd door hun jarenlange ervaring in én goede samenwerking met de veiligheidssector. We worden dan ook frequent gevraagd om onze expertise op nationaal en internationaal niveau te delen. Zo onderzochten we het performantie – en evaluatiesysteem van de Belgische politie voor United Nations Development Programme (UNDP).
Geweld tegen publieke functies
Geweld tegen publieke functies lokt veel verontwaardiging uit in de maatschappij. Binnen Vias institute hanteren we een totaalbenadering waarbij we ons zowel richten op de maatschappij, potentiële slachtoffers, daders, als de organisatie waarin de publieke functie werkt. Zicht krijgen op deze problematiek is een belangrijk uitgangspunt. De aanpak, gericht op verschillende domeinen, laat toe om op een geïntegreerde manier het probleem bij de verschillende publieke functies aan te pakken.
Technologische innovatie in de veiligheidssector
Onderzoek binnen Vias institute is innovatie gedreven – zowel op vlak van methode, dataverzameling, preventie - en besteedt frequent aandacht aan de technologische middelen in de strijd tegen criminaliteit. Zo wordt de havencriminaliteit in het PASSaNT project aangepakt door middel van slimme technologieën en ontwikkelt het ANITA-project geavanceerde tools om illegale handel op internet (deep web en dark net) op te sporen.