Barometers
Vias institute geniet een internationale reputatie als het gaat over het lanceren van nationaal en internationaal, representatief onderzoek naar voorkeuren, attitudes en gedragingen. Ook de analyse van de resultaten nemen we voor onze rekening. Zo worden barometers opgemaakt in samenspraak met de stakeholders. De resultaten worden met de stakeholders in zijn juiste context geplaatst en leiden tot aanbevelingen. Eén van deze aanbevelingen is het beïnvloeden van het gedrag van burgers door middel van het nudging-principe.
Veiligheidsbarometer in ondernemingen
Meer dan ooit is veiligheid een relevant en actueel thema in onze samenleving, alsook in de ondernemingswereld. Ons departement lanceert tweejaarlijks een grootschalige barometer bij ondernemingen/bedrijven over hoe veiligheid en beveiliging op de agenda worden gezet en hoe men zich wapent in de strijd tegen criminaliteit. Het krijgen van inzicht door middel van deze barometer is cruciaal om een realistisch beeld te krijgen over hoe ondernemingen bezig zijn met veiligheid en zich beschermen tegen slachtofferschap van criminaliteit. Op deze wijze zijn we beter in staat om accurate en gepaste adviezen uit te werken opdat een onderneming/bedrijf weerbaar wordt in de strijd tegen criminaliteit.
Perceptie over Veiligheidsvraagstukken
Representatief onderzoek naar voorkeuren, attitudes en gedragingen over veiligheidsvraagstukken is dagelijkse kost binnen ons departement. Zowel barometers als perceptiebevragingen bij burgers over wat ze denken over veiligheidsproblemen- en oplossingen staan hierbij voorop. Enkele voorbeelden zijn
- Veiligheidsbarometer voor ondernemingen
- Bevragingen omtrent het draagvlak van de burger t.a.v. biometrische toegangscontroletechnieken (zoals vingerafdrukken, gezicht-, handpalm-, irisherkenning …) als t.a.v. het gebruik van de corona tracing app.
Geweld tegen publieke functies
Geweld tegen publieke functies lokt veel verontwaardiging uit in de maatschappij. Binnen Vias institute hanteren wij een totaalbenadering waarbij we ons zowel richten op de maatschappij, potentiële slachtoffers, daders en de organisatie waarin de publieke functie werkt. Zicht krijgen op deze problematiek is een belangrijk uitgangspunt. De aanpak, gericht op verschillende domeinen, is een verbreding en laat toe om op een geïntegreerde manier het probleem bij de verschillende publieke functies aan te pakken.